Uw browser heeft javascript uit staan, deze website zal hierdoor niet naar behoren functioneren. Uitleg hoe u javascript aanzet

Het wordt u afgeraden om de webshop te benaderen via een mobiele telefoon.

Basiskennis Boekhouden (BKB®)

Opleidingsniveau
Vergelijkbaar met mbo 3
Examensoort
Online

Omschrijving Examen

Terug

Wilt u de boekhouding voeren van een kleine organisatie? Of gaat u voor uzelf beginnen en wilt u uw eigen boekhouding doen? Wellicht besteedt u uw boekhouding uit, maar wilt u grip op de zaak houden? Met het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) hebt u kennis op bedrijfsfinancieel vlak en staat u altijd sterker. U kunt uw eigen vermogen berekenen en journaalposten maken van de belangrijkste financiële feiten. U schrikt niet van een kolommenbalans of een voorraadboek. U kunt een grootboekrekening openen, bijwerken en afsluiten en u weet hoe een verkoopfactuur eruit ziet. 

Basiskennis Boekhouden (BKB®) biedt u de kennis van en inzicht in boekhouden. U legt dit examen online af op een door u gekozen moment en toetslocatie.

Verder groeien?
In combinatie met het Associatiediploma Basiskennis Calculatie (BKC®) levert BKB® u het Associatiediploma Financieel Assistent op.
Een logische stap als u een glanzende loopbaan in de administratieve sector ambieert!


Basiskennis Boekhouden (BKB®) in het regulier onderwijs

Met kennis op bedrijfsfinancieel vlak sta je altijd sterker; zeker leerlingen met het vak Bedrijfseconomie. Het Associatiediploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) biedt leerlingen extra kennis om de stof beter te begrijpen. Resultaat: betere resultaten op hun eindexamen, een extra diploma op hun cv en een vrijstelling bij diverse vervolgopleidingen.

Wilt u uw leerling / student die voorsprong bieden? Kijk op deze pagina bij Praktische informatie, onder 'Dit examen in het regulier onderwijs'.
Hebt u vragen? Neem gerust contact op met de Associatie. Bel 033 – 461 21 59 of stuur een e-mail naar sales@associatie.nl.

Praktische informatie

 • Doelgroep & vooropleiding

  Basiskennis Boekhouden (BKB®) is de eerste stap om kennis te maken met boekhouden. Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Enige bedrijfseconomische kennis geeft een voordeel. 

 • Examendata & locaties
  Datum
  Locaties*
  • Datum

   Elke werkdag

    
   Locaties*

   18 locaties

  *aantal locaties verschilt per type examen en of u een beperking hebt.
 • Tarieven
  De kosten voor het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) zijn € 184,00 exclusief btw. Is uw opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaalt u over uw examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

 • Inschrijftermijnen & examenoproep

  Sluitingsdatum
  U kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen sluitingsdatum.

  Examenoproep
  De oproep voor online examens ontvangt u per e-mail, direct na uw inschrijving. Bij de toetslocatie kunt u uw examenoproep op uw telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om uw oproep te printen en op papier te tonen. 

 • Toegestane hulpmiddelen

  Wilt u weten welke hulpmiddelen u standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels.

  Tijdens het examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) wordt gebruik gemaakt van een bijlage met grootboekrekening. De grootboekrekening wordt op de toetslocatie op papier uitgedeeld. Deze bijlage kunt u tijdens het examen ook digitaal openen.

 • Procedures & regels

  Gaat u examen doen? Kijk dan op onze pagina Procedures & regels. Hier vindt u alles wat u moet weten voordat u examen gaat doen. Ook leest u hoe u examenproducten kunt aanvragen: van een vrijstelling of inzage tot een vertaling van uw diploma.

 • Vrijstelling

  Wilt u weten of er standaard vrijstellingen zijn voor uw examen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Hier staat ook hoe u een vrijstelling kunt aanvragen.

 • Bijzonderheden

  Het voorbeeldexamen vindt u in uw account. U gaat naar 'Mijn account' rechtsbovenin de pagina. Om voorbeeldexamens te downloaden gaat u naar Download voorbeeldexamens. 

  Wilt u oefenen met de examensoftware? Bekijk hier het demo-examen.

 • Belangrijke examen informatie

  Het online examen Basiskennis Boekhouden (BKB®) bestaat uit open vragen en duurt 120 minuten.

  Op toetscentra.nl/demo-examens kunt u oefenen met een online examen. Dit is een goede voorbereiding op het examen.

 • Dit examen in het regulier onderwijs

  Doelgroep & vooropleiding
  Het diploma is geschikt voor:

  • Havo- en vwo-leerlingen met Management & Organisatie in het vakkenpakket
  • Mbo-student
  • Hbo-student, propedeuse-fase

  Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het is wel noodzakelijk dat de leerling minimaal beschikt over enige bedrijfseconomische kennis, zoals die bij het vak M&O op de havo en het vwo aan de orde komt.

  De Vecon Business School biedt scholen in het voortgezet onderwijs een systeem van certificering aan. U laat uw leerlingen in dat geval het diploma Elementair Boekhouden halen als onderdeel van een groter geheel. Meer informatie? Ga dan naar Vecon Business School.

  Tarieven
  Voor leerlingen/studenten van het reguliere onderwijs geldt een aangepast tarief. Neem contact op met de Associatie voor meer informatie.

  Collectieve aanmelding
  U meldt uw leerlingen/studenten collectief aan. Op de website gaat u rechtsboven naar ‘mijn account’. Na eenmalige registratie als opleider kunt u uw leerlingen/studenten aanmelden. Volg hiervoor de instructies in de webshop.
  Bij deelname van ten minste 20 leerlingen wordt het examen op de school afgenomen. Hebt u minder dan 20 leerlingen? Neem dan contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

  U bepaalt zelf het examenmoment (werkdag en tijdstip). Voorwaarde: de collectieve aanmelding is uiterlijk 6 weken voor de gewenste examendatum bij ons binnen.
  De Associatie voert in samenwerking met uw ict-afdeling vooraf een test uit. Lees ook het reglement incompany-examens onder het kopje Downloads op deze pagina.

  Vrijstelling
  Hbo-opleidingen geven vrijstellingen als de leerling het Associatiediploma Elementair Boekhouden heeft behaald:

  • De Associatie voor Examinering geeft vrijstelling voor het onderdeel bedrijfsadministratie van het Associatie diploma Ondernemer MKB.
  • NIVRA Nyenrode geeft vrijstelling binnen de Bacheloropleiding Accountancy voor het vak Beginselen Boekhouden.
  • De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) geeft vrijstelling voor ten minste een examen in het propedeuse jaar bij de opleidingen bedrijfseconomie, accountancy, financial services management en fiscaal recht en economie.
  • Fontys Hogescholen geeft vrijstelling voor de toets Bedrijfsadministratie uit periode 1.1 van de voltijdopleiding.
  • Haagse Hogeschool honoreert een vrijstellingsverzoek voor 1A-BA.
  • Christelijke Hogeschool Ede geeft vrijstelling voor het onderdeel Bedrijfsadministratie (2 EC)
  • Zuyd Hogeschool, Faculteit Commercieel en Financieel Management geeft vrijstelling in het eerste semester van de propedeuse voor het vak Bedrijfsadministratie.
  • Bij de overige hbo’s kan de leerling informeren bij de desbetreffende examencommissie naar een individuele vrijstelling.

  Belangrijke examen informatie

  • Op toetscentra.nl/demo-examens kunnen uw leerlingen oefenen met een online examen. Dit is een goede voorbereiding op het examen.
  • De studiebelasting is vastgesteld op 40 contacturen en 40 huiswerkuren.
  • De Associatie stelt geen voorwaarden aan de docent. Een docent die bevoegd is voor bedrijfseconomische vakken heeft wel de voorkeur.
  • De officiële uitslag wordt maximaal zes weken na de examenafname naar de opleiding verstuurd.
  • Zie voor meer informatie het reglement incompanyexamens.
 • Downloads

  Op deze pagina vindt u downloads met betrekking tot dit examen. Tip! Log in en kijk in onze webshop of er voorbeeldexamens beschikbaar zijn. Deze kunt u gratis downloaden.

 • Slagingspercentages
  Geslaagd Niet geslaagd

  Gemiddeld cijfer: 7

  Slagingspercentage: 79.1%

  Type: Online - Periode: 1 september 2019 t/m 1 augustus 2020
Naar de normale website Naar de mobiele website