Uw browser heeft javascript uit staan, deze website zal hierdoor niet naar behoren functioneren. Uitleg hoe u javascript aanzet

Het wordt u afgeraden om de webshop te benaderen via een mobiele telefoon.

Veelgestelde vragen

 • Coronavirus
  • Veelgestelde vragen in verband met het coronavirus

   Top 4 vragen over examineren in coronatijd

   1. Ik wil graag examen doen. Welke examenlocaties zijn op dit moment geopend voor afname van examens van de Associatie?
    Alle examenlocaties zijn weer geopend en werken volgens de richtlijnen van het RIVM.
     
   2. Zijn er op de examenlocaties nog extra maatregelen getroffen?
    Op de locaties zijn er maatregelen getroffen zoals handen desinfecteren en minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Ook geldt er momenteel een mondkapjesplicht bij bewegingen in het test center. Zodra u gaat zitten om examen te doen, mag het mondkapje af. Hier kunt u het volledige aangepaste Test Center reglement lezen: Test Center reglement
    ​​​​​​​
   3. Ik hoest/nies maar ik heb geen corona, kan ik wel examen doen?
    Nee, omwille van de andere kandidaten en medewerkers is dit niet mogelijk. Heeft u gezondheidsklachten, dan verzoeken wij u om telefonisch contact met ons op te nemen, telefoonnummer: 033 461 21 59.
     
   4. Ik ben in contact geweest met iemand die mogelijk corona heeft, mag ik nu wel naar mijn examen?
    Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid. Laat u testen als u 1 of meerdere van deze klachten heeft. Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is. Wanneer u in contact (geen huisgenoot) bent geweest met iemand die mogelijk corona heeft en/of in afwachting is van de testuitslag maar u zelf geen klachten heeft, mag u gewoon naar het examen.

   Staat uw vraag er niet tussen? Stuur hem dan naar klantenservice@associatie.nl, Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk in behandeling nemen.

    

 • Inschrijven
  • Hoe schrijf ik me in voor een examen?

   Wilt u zich inschrijven voor een online examen? Dat kan via deze website. Zoek uw examen in de Examengids en open de examenpagina. Klik hiervoor op de button Inschrijven & Aanvragen. Deze button vindt u op uw examenpagina of rechtsboven op elke webpagina.

   Twee betalingsmogelijkheden
   Een online examen biedt twee betalingsmogelijkheden.

   • Betaling via Ideal.  
   • Betaling via creditcard.

   U ontvangt de factuur binnen enkele werkdagen per e-mail.

  • Kan ik een online examen thuis afleggen?

   Nee, u legt uw examen af op één van onze toetslocaties. Hier vindt u een overzicht van onze locaties.

  • Ik heb extra tijd nodig tijdens mijn examen. Hoe vraag ik dit aan?

   Heeft u een beperking? Dan kunt u examentijdverlenging of een eventuele aanpassing aanvragen. Tijdens uw inschrijving in onze webshop wordt gevraagd of u examentijdverlenging of andere hulpmiddelen nodig hebt. U vinkt dit aan. Als bewijs vragen wij om een dokters- of dyslexieverklaring te uploaden. Bent u van buitenlandse afkomst? U kunt dan een aanvraag doen als u korter dan vijf jaar in Nederland woont. Upload een uittreksel BRP of ander officieel document waarop staat sinds wanneer u in Nederland woont. 
   Na aanvraag is uw inschrijving nog niet definitief. Wanneer uw voorkeursdatum niet meer beschikbaar is neemt onze Klantenservice contact met u op om de definitieve datum, locatie en het tijdstip met u af te stemmen. Wanneer uw verklaring niet voldoende is, nemen wij ook contact met u op.

   Het is niet mogelijk om na inschrijving een aanpassing aan te vragen.

  • Waarom moet ik btw betalen?

   Uw examen is de afsluiting van uw opleiding, of van uw zelfstudie. Wanneer uw opleider is vrijgesteld van btw, betaalt u ook over het examen geen btw. Wanneer uw opleider wel btw-plichtig is of wanneer u geen opleider heeft, betaalt u 21% btw over het examen.

  • Waarom zou ik kiezen voor de Associatie?

   De Associatie heeft ruim 75 jaar ervaring met examineren. In die tijd heeft de Associatie een stevige naam opgebouwd in het bedrijfsleven. De diploma’s PDB®, MBA en PDL® zijn begrippen geworden in deze sectoren. De originele diploma’s haalt u alleen bij de Associatie!

   In nauwe samenwerking met professionals uit het werkveld en onze eigen toetsdeskundigen worden de examenprogramma’s en examenvragen opgesteld. Zo bent u verzekerd van een optimale aansluiting op de praktijk.

   In veel van onze examens zijn open vragen opgenomen. Alle examens met open vragen worden gecorrigeerd door inhoudsdeskundigen die door ons ook getraind worden op het corrigeren van examens. Gesloten vragen worden gecorrigeerd door het systeem.

   Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en hebben het NRTO-keurmerk ontvangen. Wij vinden het belangrijk dat alle procedures kwalitatief in orde zijn. Doordat wij lid zijn van de NRTO zijn wij ook aangesloten bij de Geschillencommissie.

  • Wat is de sluitingsdatum voor aanmelding voor het examen?

   Online examens
   Het hele jaar door worden online examens afgenomen. U kunt zich dus ook het hele jaar door inschrijven. Daarom geldt voor online examens geen sluitingsdatum.
   De periodes voor de zomervakantie en aan het einde van het jaar zijn geliefde examenmomenten. Wilt u zeker zijn van een plek, adviseren wij u hier op tijd voor in te schrijven. 

   Sluitingsdata mondelinge examens
   Wilt u zich inschrijven voor een mondeling examen? Dit kan over het algemeen tot 7 werkdagen voor het eerste examen van het betreffende diploma. Per examen kunnen de inschrijftermijnen verschillen. De actuele informatie vindt u op de betreffende examenpagina in de Examengids.
   Het is echter verstandig om uw inschrijving eerder te regelen. Bij inschrijving tussen de 20 en 7 werkdagen voor het eerste examen van het betreffende diploma in de examenronde betaalt u 2 maal het reguliere tarief. Bekijk de examendata op de examenpagina van het desbetreffende examen.

  • Wanneer kan ik examen doen?

   U kunt het hele jaar door het hele land examen afleggen. Hier vindt u een overzicht van onze locaties.

  • Is het mogelijk om een examendatum te verzetten?

   U kunt een online examen omboeken tot 7 dagen vóór de examendatum. Aan een omboeking zijn administratiekosten verbonden. U kunt uw examen zelf omboeken via uw account op de website.

  • Wanneer wordt de examenoproep verzonden?

   Online examens
   Na uw inschrijving ontvangt u de examenoproep nog dezelfde dag per e-mail. Heeft u geen oproep ontvangen? Neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@associatie.nl of 033-4612159.  

   Mondelinge examens 
   De oproep voor uw examen ontvangt u per e-mail, uiterlijk 10 dagen voor het examen. Als u geen oproep hebt ontvangen, neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@associatie.nl of 033-4612159. 

   Bij de toetslocatie kunt u de examenoproep op uw telefoon of tablet laten zien. Uiteraard mag u ook uw oproep printen en op papier tonen.

 • Wijzigen & annuleren
 • Betaling
 • Voorbereiding op het examen
  • Zijn er meer voorbeeldexamens beschikbaar?

   Wij zijn bezig om voor alle examens een tweede voorbeeldexamen te ontwikkelen. Zodra deze gereed is, wordt deze ook in onze webshop geplaatst. Er is geen planning beschikbaar voor de ontwikkeling van de tweede voorbeeldexamens. Alle voorbeeldexamens die beschikbaar zijn, vindt u op onze website. Het is niet mogelijk om meer voorbeeldexamens bij ons op te vragen.

  • Moet ik mijn examenoproep printen?

   Nee, dit is niet nodig. U mag de oproep ook op uw smartphone of tablet laten zien.

  • Wordt ieder online examen nagekeken door het systeem?

   Nee, wij maken een onderscheid tussen gesloten vragen en open vragen.

   Onder gesloten vragen vallen:

   • Meerkeuzevragen
   • Multiple select vragen
   • Invulvragen
   • Vragen waarbij u een punt moet aanklikken binnen een illustratie/video

   Gesloten vragen worden nagekeken door het systeem.

   Bij open vragen formuleert u zelf een antwoord. Deze antwoorden worden altijd nagekeken door een corrector

  • Hoe kan ik oefenen voor mijn examen?

   In onze webshop vindt u onder het kopje ‘Download voorbeeldexamens voor uw examen’ in ieder geval één voorbeeldexamen. Wij zijn bezig om voor alle examens een tweede voorbeeldexamen te ontwikkelen. Zodra deze gereed is, wordt deze ook in onze webshop geplaatst. Er is geen planning beschikbaar voor de ontwikkeling van de tweede voorbeeldexamens.

  • Is er een boekenlijst beschikbaar voor de examens?

   Onder Studiemateriaal vindt u een overzicht van uitgevers die studieboeken uitgeven voor opleidingen die leiden tot een Associatie-examen. 

   De Associatie werkt onafhankelijk van opleiders en uitgevers. Daarom spreken wij geen voorkeur of afkeur uit over de verschillende studieboeken. De Associatie heeft geen invloed op het lesmateriaal dat opleiders aanbieden.

  • Wat moet ik meenemen naar het examen?

   Kijk op de examenpagina van uw examen (via onze examengids) onder het kopje Toegestane hulpmiddelen om te weten welke hulpmiddelen u mag meenemen naar het examen. Op de locatie wordt u verstrekt:

   Alle andere hulpmiddelen moet u zelf meenemen, er zijn bijv. geen reservewettenbundels beschikbaar op de locaties.

  • Hebben jullie tips om mij goed voor te kunnen bereiden op het examen?
   • Op de pagina praktische informatie voor uw examen vindt u een informatieblad met nuttige informatie over de gang van zaken op de toetslocatie over bijvoorbeeld het toetsenbord op uw locatie.
   • In uw website-account vindt u onder Download voorbeeldexamens een voorbeeldexamen terug.
   • Op de examenpagina van uw examen (via de Examengids) onder het kopje Downloads staat het examenprogramma. Hier staat precies omschreven welke kennis en vaardigheden u moet beheersen tijdens het examen.
   • Kijk op uw examenpagina welke hulpmiddelen u mag gebruiken tijdens uw examen.
   • Lees de routebeschrijving voor uw locatie door. Vertrek op tijd van huis.
  • Ik ben al een tijdje bezig met mijn opleiding voor een Associatie-examen. De examens zijn nu gewijzigd. Is er een overgangsregeling?

   Als er voor uw examen een overgangsregeling van kracht is, vindt u deze op de examenpagina’s in onze examengids.

 • Examen doen
  • Moet ik eurotekens invullen in het antwoord?

   Nee, dit is niet nodig.

  • Moet ik bij hele bedragen ,00 of ,-- gebruiken? Of helemaal niets vermelden achter het bedrag?

   Het maakt geen verschil of een antwoord geschreven wordt met ,-- of ,00 of niets. 

  • Moet ik getallen in mijn antwoord afronden op een geheel getal?

   Bedragen worden in decimalen geschreven, indien van toepassing. Hoe getallen (bijvoorbeeld percentages) moeten worden genoteerd, staat vermeld bij de vraag.

  • Krijg ik punten voor een deel van het antwoord?

   Bij een gesloten vraag waarbij meerdere antwoorden goed zijn, worden deelpunten gegeven. Datzelfde geldt voor sleepvragen en rangschikvragen. Hoeveel punten worden gegeven hangt af van het aantal antwoordmogelijkheden én van het aantal juiste antwoorden. Bij een open vraag van meer dan één punt worden in bijna alle gevallen deelpunten toegekend voor het juiste deel van het gegeven antwoord. Hierdoor is het mogelijk dat u bij een open of een gesloten vraag een punt met een decimaal krijgt voor een vraag.

  • Hoeveel antwoorden moet ik geven bij een vraag waarop meerdere antwoorden juist zijn?

   Als er meerdere antwoorden juist zijn, wordt dit in de vraag aangegeven met de tekst  'let op, er zijn meerdere antwoorden juist'.
   Per antwoordmogelijkheid beoordeelt u of dat antwoord wel of niet juist is. Het is de bedoeling dat u alle juiste antwoorden op de vraag aanklikt.

  • Moet ik zelf inloggen en afsluiten?

   Van de toezichthouder krijgt u uw inlogcode en wachtwoord mee. Hiermee logt u zelf in in uw examen. De tijd begint pas te lopen op het moment dat u bent ingelogd in het examen. Als u zenuwachtig bent, heeft u dus de tijd om nog even rustig adem te halen voor u het examen start.

   Wanneer u klaar bent of de beschikbare examentijd verstreken is, kunt u het examen afsluiten en vervolgens meldt u zich bij de toezichthouder.

  • Kan het rekeningschema ook geprint worden?

   Bij de examens Basiskennis Boekhouden (BKB®) / Elementair Boekhouden en Bedrijfsadministratie niveau 4 en 5 wordt gebruikgemaakt van een digitaal rekeningschema dat u kunt openen tijdens het examen. Dit schema wordt voor u geprint op de locatie.

  • Krijg ik punten voor mijn berekening bij de examens?

   Dit is afhankelijk van het examen. Bij de meeste examens is het mogelijk om deelpunten te behalen

  • Is er tijdens het examen kladpapier beschikbaar?

   Wanneer u zich aanmeldt zal de toezichthouder u kladpapier geven. Wanneer u meer kladpapier wilt, kunt u dit aangeven bij de toezichthouder. U levert uw oude kladpapier in, voor u nieuw kladpapier ontvangt. De hoeveelheid kladpapier verschilt per examen, dit is afgestemd op hoeveel aantekeningen u moet maken.

  • Hoe noteer ik een berekening in een online examen?

   Wij willen niet precies voorschrijven hoe u een berekening moet noteren, u mag hierin doen wat u zelf het prettigst vindt. Het belangrijkste om te weten is dat een open vraag altijd wordt nagekeken door een corrector. Het is dus van belang dat u uw antwoord zo noteert, dat dit duidelijk is voor de corrector.

   • U krijgt geen punten voor de lay-out.
   • Het is niet belangrijk of u een * of x gebruikt of dat de bedragen netjes zijn uitgelijnd. Het moet bovenal begrijpelijk zijn voor de corrector!
   • Wanneer u een rekeningschema in moet vullen, wordt een leeg schema gegeven.

   Tip: oefen met het noteren van berekeningen in een tekstverwerkingsprogramma als Word. 

 • Uitslag
 • Associatie diploma's
  • Wat is een functiegericht Associatie diploma?

   Een functiegericht diploma is een overkoepelend diploma, dat u kunt aanvragen als u verschillende diploma's en/of certificaten in uw bezit hebt. Aan een functiegericht diploma zijn administratiekosten verbonden.

   Meer informatie?
   Ga dan naar de pagina Soorten diploma's.

  • Hoe kan ik een Associatiediploma aanvragen?

   Hebt u voor alle certificaten en/of diploma's minimaal het cijfer 6 gehaald? In de meeste gevallen ontvangt u, na het behalen van het laatste onderdeel, direct uw Associatiediploma. Hebt u het Associatie diploma niet automatisch ontvangen? Vraag dan het diploma aan. Lees op de pagina Soorten diploma's hoe u uw diploma aan kunt vragen. 

 • Nazorg
 • Privacy
Naar de normale website Naar de mobiele website