Uw browser heeft javascript uit staan, deze website zal hierdoor niet naar behoren functioneren. Uitleg hoe u javascript aanzet

Het wordt u afgeraden om de webshop te benaderen via een mobiele telefoon.

Kostencalculatie niveau 5

Opleidingsniveau
Vergelijkbaar met hbo-ad
Examensoort
Online

Omschrijving Examen

Terug

Kostencalculatie niveau 5 gaat verder dan basisberekeningen. Denk bijvoorbeeld aan kostenbudgettering, kostenbewaking, het oplossen van optimalisatievraagstukken en informatie verstrekken ten behoeve van de financiële besturen van een organisatie. Daarnaast kunt u uiteraard diverse kostencalculaties maken. Met deze kennis op zak, kunt u acteren als financieel adviseur.  

Verder groeien?
In combinatie met Bedrijfsadministratie niveau 5, Financiering niveau 5 en Belastingwetgeving niveau 5 levert dit certificaat u het Associatiediploma MBA® op. Dit veelgevraagde diploma opent deuren bij werkgevers. 

Praktische informatie

 • Doelgroep & vooropleiding

  Het certificaat Kostencalculatie niveau 5 maakt deel uit van het Associatiediploma Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). Met het Associatiediploma MBA® kunt u zelfstandig een functie uitvoeren in de financieel-administratieve sector:

  • Financieel medewerker/manager
  • Economisch medewerker/manager
  • Verantwoordelijke functie op financieel - administratief gebied.

  Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

 • Examendata & locaties
  Datum
  Locaties*
  • Datum

   Elke werkdag

    
   Locaties*

   18 locaties

  *aantal locaties verschilt per type examen en of u een beperking hebt.
 • Tarieven
  De kosten voor het examen Kostencalculatie niveau 5 zijn € 209,00 exclusief btw. Is uw opleider vrijgesteld van btw-heffing? Dan betaalt u over uw examen ook geen btw. Kijk voor meer informatie op de pagina Betalen.

 • Inschrijftermijnen & examenoproep

  Per 1 september 2017 voert de Associatie wijzigingen door in de examenprogramma's van Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). Legt u een MBA-examen af na 1 september? Dan kiest u voor een van de examens op deze pagina. Wilt u eerder een examen afleggen? Ga dan naar de MBA-examens tot september 2017.

  Sluitingsdatum
  U kunt elke werkdag online examen doen. Daarom geldt voor online examens geen sluitingsdatum.

  Examenoproep?
  De oproep voor online examens ontvangt u per e-mail, direct na uw inschrijving. Bij de toetslocatie kunt u uw examenoproep op uw telefoon of tablet laten zien. Uiteraard is het ook toegestaan om uw oproep te printen en op papier te tonen. 

 • Toegestane hulpmiddelen

  Wilt u weten welke hulpmiddelen u standaard mag gebruiken tijdens een Associatie-examen? Kijk dan op de pagina Procedures & regels

 • Procedures & regels

  Gaat u examen doen? Kijk dan op onze pagina Procedures & regels. Hier vindt u alles wat u moet weten voordat u examen gaat doen. Ook leest u hoe u examenproducten kunt aanvragen: van een vrijstelling of inzage tot een vertaling van uw diploma.

 • Vrijstelling

  Wilt u weten of er standaard vrijstellingen zijn voor uw examen? Kijk op de pagina Procedures & regels. Hier staat ook hoe u een vrijstelling kunt aanvragen. 

 • Bijzonderheden

  Aanpassing examenprogramma's MBA
  Per 1 september 2017 worden er enkele wijzigingen in de examenprogramma's van Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) doorgevoerd. Het doel is om met deze wijzigingen beter aan te sluiten op de VBA® examens, zodat u eenvoudig door kunt stromen naar een hoger niveau. 

  U kunt het huidige examen Kostencalculatie niveau 5 afleggen tot 31 januari 2018. Wilt u examen doen na 1 september 2017? Dan maakt u zelf de keuze welk examen u wilt afleggen. Overleg met uw opleider voor welk examen u bent opgeleid.

  Het examenprogramma m.i.v. september 2017 en een overzicht van de wijzigingen van Kostencalculatie niveau 5 vindt u op deze pagina, onder het kopje 'Downloads'.

  De oude certificaten en de huidige examens met einddatum 31-01-2018 of 30-06-2018 kunnen worden gecombineerd met de nieuwe examens die vanaf 01-09-2017 worden afgenomen.

  Oud (t/m 31-12-2015)  Huidig examenprogramma  Nieuw examenprogramma (vanaf 01-09-2017) 
  Bedrijfsadministratie  Bedrijfsadministratie niveau 5 (t/m 30-06-2018) Bedrijfsadministratie niveau 5
  Bedrijfseconomie Kostencalculatie niveau 5 (t/m 31-01-2018) Kostencalculatie niveau 5
  Financiële Rapportage & Analyse Financiering niveau 5 (t/m 31-01-2018) Financiering niveau 5
  Belastingwetgeving Belastingwetgeving niveau 5

  Geen wijzigingen


  1. Certificaat Belastingwetgeving behaald voor 1-1-2016 is geldig tot 1-1-2020.
  2. Certificaat Belastingwetgeving niveau 5 is 4 jaar geldig.

  Wilt u oefenen met de examensoftware? Bekijk hier het demo-examen.

 • Belangrijke examen informatie
  • Het online examen Kostencalculatie niveau 5 bestaat uit open en gesloten vragen en duurt 120 minuten.
  • Tijdens het examen maakt u berekeningen. Wij willen niet precies voorschrijven hoe u een berekening moet noteren, u mag hierin doen wat u zelf het prettigst vindt. Het belangrijkste om te weten is dat een open vraag altijd wordt nagekeken door een corrector. Het is dus van belang dat u uw antwoord zo noteert, dat dit duidelijk is voor de corrector.
   • U krijgt geen punten voor de lay-out.
   • Het is niet belangrijk of u een * of x gebruikt of dat de bedragen netjes zijn uitgelijnd. Het moet bovenal begrijpelijk zijn voor de corrector!
   • Wanneer u een rekeningschema in moet vullen, wordt een leeg schema gegeven.
    • ​Tip: oefen met het noteren van berekeningen in een tekstverwerkingsprogramma als Word.​
 • Downloads

  Op deze pagina vindt u downloads met betrekking tot dit examen. Tip! Log in en kijk in onze webshop of er voorbeeldexamens beschikbaar zijn. Deze kunt u gratis downloaden.

 • Slagingspercentages
  Geslaagd Niet geslaagd

  Gemiddeld cijfer: 5.6

  Slagingspercentage: 58.5%

  Type: Online - Periode: 1 september 2019 t/m 1 augustus 2020
Naar de normale website Naar de mobiele website